Na šumavskou silnici podél Otavy se opět vrací provoz

• 1 (3)

Na šumavskou silnici podél Otavy se opět vrací provoz

12.06.2020

Důležitá dopravní spojka mezi českou a bavorskou stranou Šumavy ze Sušice do Kašperských Hor bude odedneška, zhruba 18. hodiny, opět průjezdná. Společnosti SWIETELSKY stavební, ve spolupráci s firmou Berger Bohemia, se podařilo původní termín modernizace komunikace II/169 a II/145 Dlouhá Ves – Radešov, zkrátit. Tím se uleví i obcím, kudy vedla objízdná trasa.

Modernizace zhruba 5,3 kilometrů dlouhého úseku vyšla investora, Správu a údržbu silnic Plzeňského kraje, na zhruba 266 milionů korun.

„Pro sušickou oblast našeho závodu to byla finančně i délkou největší stavba. Trvala 16 měsíců i proto, že v šumavských podmínkách je zima, kdy se práce přerušují, prostě delší. Jsme rádi, že motoristé pojedou po bezpečné a kvalitní silnicí, vyhovující rostoucím nárokům na osobní, nákladní i autobusovou dopravu,“ říká Pavel Brůžek, prokurista společnosti SWIETELSKY stavební a vedoucí jejího odštěpného závodu Dopravní stavby ZÁPAD.

V některých úsecích bylo nutné jít do hloubky téměř pěti metrů pod úroveň původní vozovky. Náročné bylo i rozšiřování komunikace odsekáváním tisíců metrů krychlových skal, které lemují velkou část trasy. Došlo i ke zpevnění krajnic systémem Terramesh a gabionovými zdmi a tím i stability okrajů vozovky směrem k řece a zajištění plného průjezdního profilu silnice. Nové jsou i propusti a mostky přes Račí a Opolenecký potok, zálivy autobusových zastávek a samozřejmě konstrukční vrstvy vozovek. Skalní masiv se po odstranění nestabilních hornin, vykácení křovin a vzrostlých stromů zpevnil sítěmi.